Kungsberg och storkok!

Har haft en underbar dag i Kungsberg i dag. Trots att det är så kallt på nätterna så värmer faktiskt solen lite på dagarna redan. Det är härligt!

Efter skidbacken blev det storkok här hemma. Vi stannade till på ICA på vägen hem och köpte storpack med köttfärs samt vitkål. Så det blev både kålpudding, köttfärslimpa samt kålsoppa.
Receptet på kålpuddingen hittade jag på matklubben.se . Smakade utsökt gott, trots att den varken innehöll sirap eller socker.
Min man fixade det mesta av maten i kväll. Han gjorde både kålpuddingen och kålsoppan, medan jag gjorde köttfärslimpan. Kålsoppan fryser vi nog in. Det är bra mat att ha med sig i mattermosen i skidbacken framöver.

Kålpudding på LCHF-vis
6 portioner
600 gr blandfärs alt. fläskfärs för mer fett
1/2 vitkålshuvud
2 ägg
1 gul lök
1 dl grädde
Smör
salt & peppar
ca. ½ dl vatten med soja
Strimla kålen och bryn i smöret.
Hacka löken och blanda ihop lök, färs, grädde, ägg och kryddor.
Lägg hälften av vitkålen i botten av en gryta, och varva sedan med köttfärsen.
Låt koka upp och koka sedan på medelsvag värme i 45 minuter under lock, eller Lägg allting i en ungsfast form istället och grädda i 175 grader i 45 minuter.
Servera med lingon.
Köttfärslimpa
Jag "snodde" ihop världens enklaste köttfärslimpa. Blanda en påse Fransk löksoppa med gräddfil och färs. Forma till en limpa, lägg i en ugnsfast form och grädda i 175 grader i 30-40 minuter.

Kålsoppa
½ vitkålshuvud (ca 1 kg)
2-3 l vatten
3-4 buljongtärningar (Knorr Köttbuljong)
2-3 msk sirap
1 msk socker
6-10 kryddpepparkorn.
Häll upp vattnet i en rymlig gryta, ca 4 l.
Skär vitkålen i små bitar. OBS! Vitkålen skall ej brynas, då blir soppan frän!
Lägg alla ingredienserna i grytan.
Koka upp och småkoka under lock i 1 1/4 - 1 1/2 timme.
Smaka av och tillsätt ev. mera vatten.

Kommentarer

Populära inlägg