Bullbak!

Har haft en lugn söndag hemma och då blev det lite bullbak. Det var Wiktor som ville baka och när vi hade börjat så hängde även tjejerna på.
Såg att vi inte hade några bullformar när vi väl hade börjat (typiskt mig att inte kolla om alla ingredienser finns hemma innan jag sätter igång med något...) Men det gick ju bra ändå!

Wilma, Alva och Wiktor i baktagen.

Nybakade bullar

Kanelbullar
40 bullar
ca 850 g vetemjöl
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
Topping:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här: Smält matfett, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
Smula ned jästen i en degbunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen smidig för hand eller i maskin till degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.
Bred på ett tunt lager av fyllningen och rulla ihop kakan till en rulle. Skär rullen i 10 delar och lägg bitarna med snittytan uppåt i pappersformar.
Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker på. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk.

Provade ett nytt recept i dag som det egentligen skulle vara fläskfilé i, men eftersom jag inte hade det hemma fick det bli kycklingfilé och det gick ju precis lika bra.
Toppengod och enkel festrätt! Servera gärna klyftpotatis eller råstekt potatis till denna rätt.



Fläskfilégratäng med bacon och rosépepparsås
För 6 personer.
Ca 700 g fläskfilé
1 paket bacon, ca 140 g
2-3 msk smör att steka i
Salt
Rosépeppar
Sås:
2 chalottenlökar
2-3 msk smör, till stekningen av löken
2 dl hett vatten
1 msk Italy kalvfond (Bongs)
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1-2 msk vitlöksost, Canatdou eller Philadelphia
Ca 2 msk chilisås, Heinz
Ca 1 msk rosépeppar
Salt
1 krm fransk örtkrydda
1 tsk strösocker
Ev. några stänk paprikapulver
Smör till formen
2 dl riven gratängost att strö över rätten
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa och ansa köttet. Skiva filén i ca 1-1 ½ cm tjocka skivor.
Krydda skivorna med salt och krossad rosépeppar. Lägg en klick smör i ett stekjärn och låt det bli gyllenbrynt. Bryn skivorna 2-3 minuter på bägge sidorna, lägg över det på ett fat. Täck med ugnsfolie, så det håller sig varmt.
Klipp baconpaketet i 3 delar. Stek det knaprigt och lägg över det bland fläskfilébitarna.
Sås:
Hacka löken fint och fräs i smör.
Tillsätt grädde, mjölk, vatten, kalvfond och chilisås. Krydda med salt, socker och örtkryddan. Kok upp och låt det sjuda sakta i ca 3 minuter.
Krossa rosepepparkornen lite grann och rör ner dem i såsen. Ta vara på ev sky från filé och bacon och häll den i såsen. Smaka av med salt, socker och ev. paprikapulver.
Lägg nu i fläskfilébitarna och baconet. Låt allt puttra sakta i ca 20-25 minuter. Rör i maizenamjöl till lagom tjock konsistens. Lägg i vitlöksosten och låt det smälta ner under sakta omrörning de sista 3-4 minuterna.
Smörj en gratängform. Slå allt i formen. Strö över riven ost och gratinera tills osten fått fin färg, i 200 graders ugn i ca 15 minuter.
Bjud gärna klyftpotatis eller råstekt potatis till denna rätt. Servera en god grönsallad till.

Kommentarer

  1. nice food ....... nice boys

    SvaraRadera
  2. Rosépeppar är en god krydda. Jag har gjort fläskfilé rosé som finns i guldkorns receptsamling flera gånger och den är också jättegod.
    Ha det bra!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg