Fredagsmiddag!

Som jag skrev i går så gjorde jag redan då en rostbiff i ugn. Så i dag när jag kom hem från jobbet så var det bara att fixa ugnsgrönsakerna och tillaga pepparsås och vips så var fredagsmiddagen klar.

Wilma sov hos Maria så Wiktor fick mysa själv med mamsen och papsen.


Rostbiff
ca 1 kg benfritt nötkött av rostbifrf, fransyska, innanlår eller mörad bog
1 1/2 tsk salt
svartpeppar
Gör så här: Rostbiff kan stekas i 125 grader eller 175 grader. I den lägre temperaturen blir hela snittytan jämnt rosaröd eller rosa (sk fransk rostbiff) I den högre värmen får snittytan ett rosa mittparti med en gråbrun rand runt om (sk engelsk rostbiff).
Välj temperatur och sätt på ugnen. Lägg köttet i en ugnsäker form. Krydda det runtom med salt och peppar. Stick in en köttermometern så att hela röret kommer in och spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Placera ugnsgallret på nedre falsen, sätt in formen och stek till önskad innertemperatur.
När köttermometern visar 55 grader är rostbiffen rosaröd inuti, vid 60 grader rosa.
Stektider
1 1/4-1 1/2 för 1 kg kött i 125 grader (fransk rostbiff)
50-60 minuter för 1 kg kött i 175 grader (engelsk rostbiff)
Fakta: Vår kokbok

Pepparsåsen är hur god som helst. Den måste ni bara prova. Receptet kommer från LCHF-kokboken "Smörstekt".
Pepparsås
4 portioner
1/2 msk krossad peppar (rosé-, svart- och vitpeppar)
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1/2 köttbuljongtärning
Gör så här: Fräs peppar i smöret på medelhög värme. Tillsatt grädde, creme fraiche, buljongtärning och tomatpuré. Låt såsen sjuda 8-10 minuter eller tills den tjocknar lite.

Kommentarer

Populära inlägg