Kanelbullens Dag!


I dag är Kanelbullens dag - en av de konstgjorda högtider som firas varje år. Dagen instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt, då projektansvarig för Hembakningsrådet. Syftet med dagen är uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen. Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. Fakta: Wikepedia

Goda nybakta kanelbullar

Kanelbullar

Deg:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1-1 1/2 dl strösocker
2 krm salt
2 tsk malen kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g margarin eller smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
Pensling: 1 ägg
Garnering: pärlsocker
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker. Grädda i 8-10 minuter i 225 grader.

På kvällen kom familjen Ivarssons förbi och vi käkade pizza och kollade på Ensam mamma söker. Det blev både köpt och hembakad pizza. På den hembakta pizzan hade vi tomatsås, skinka, rödlök, champinjoner, ananas, mozarella, oregano och massor med riven ost. Här ser ni resultatet:

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg