Mat-Tinas citronkola

Här kommer receptet på Citronkola som jag lovade häromdagen. Det var Mat-Tina som gjorde den här kolan i ett av sina program för några år sedan och har sedan dess blivit en favorit hemma hos oss.

Citronkola
5,75 dl socker
3 st citroner, rivet skal och saft från
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett
Gör så här: Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen uppgår till 114 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.
Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt till dess att chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten. Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar eller en lite större form och låt dem stå i kylen i ca ett dygn. Förvara kolan inplastad när den är färdig.

Wilma hjälper mig att riva citronskal.
Här är det viktigt med rätt temperatur, så en termometer är bra att ha.
De tre tomtarna står och väntar på att kolan ska bli klar...

Nu drar vi strax till fjälls för att fira jul!!! Fortsättning följer...

Kommentarer

  1. Mumsigt gott låter det!
    God Jul!

    SvaraRadera
  2. Vill bara tipsa om att använda 'creamed coconut' istället för kokosfett, finns att köpa i asiatiska butiker. Det var det närmaste jag kunde komma kokosfett när jag bodde i London. Provade sedan med just kokosfett - tyckte inte det blev lika bra faktiskt. /gisela

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg