Saffransbullar med mandelmassa

I dag har vi bakat saffransbröd här hemma. Istället för lussekatter blev det bullar med mandelmassa. En lite ovanligare variant av det så vanliga saffransbrödet.
Degen på jäsning.
Utbakad med smör och mandelmassa
Bullar på plåten.
Färdig att äta!

Saffransbullar med mandelmassa
För 40 personer.
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1,5 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
1-1,4 liter vetemjöl, cirka
1-2 påsar saffran
Fyllning: Smör och mandelmassa
Ägg för pensling: Pärlsocker
Gör så här: Smält maragarinet och häll i den kalla mjölken och värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och blanda det med resten av degvätskan, tillsammans med socker, salt, ägg och saffran (som du först kan stöta i en mortel med lite socker). Tillsätt vetemjölet lite i taget tills att degen får en bra konsistens (det kan variera lite hur mycket som behövs men man får räkna med minst 1 liter). Arbeta degen i assistent i några minuter eller för hand tills den släpper bunken. Ställ den att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk i ca 30-45 min eller tills den jäst till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund. Kavla sedan ut den till en tunn platta och bred på relativt rikligt med rumsvarmt margarin.
Riv mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet och strö över mandelmassan på degplattan. Rulla ihop degen, skär i bitar och lägg i pappersformar för att jäsa på plåten i ytterligare ca 1/2 timme och täck bullarna med bakduk.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och grädda i ca 5-10 minuter tills bullarna har fått en vacker färg. Ta av dem från plåten och låt dem kallna under bakduk.

Kommentarer

  1. Jag älskar mandelmassa så jag tror att dessa bullar hade passat mig perfekt! De får det bli nästa år!!! Ha en bra dag du också! Kram Anna ps. den varma chokladen såg jättesmarrig ut! ds.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg