Kött med rotsakspytt och kantarellsås

Lördagens middag blev ett recept från Halv åtta hos mig från vecka 7. Maten fick fullpoängare av alla gäster(10 poäng), så jag var tvungen att prova det här receptet och det var riktigt gott. Jag har ändrat om receptet lite. Tog bland annat entrecote istället för lammracks.


Kött med rotsakspytt och kantarellsås
Entrecote
salt, peppar
Stek köttet i stekpanna, tillaga i ugn och skär i skivor.

Palsternackspuré
1 st palsternacka
50 g smör
Palsternacka skalas och kokas i femton minuter. Efter avrinning läggs femtio gram smör och de färdigkokta palsternackorna i en gryta för att paras ihop när vi använder oss av en stavmixer för att göra det hela till en puré.
En halv minut med mixer, en halv deciliter grädde samt salt för ytterligare halva minutens tillredning. Puré sätts in i ugnen.

Rotfruktspytt
3 st stora morötter
1 st kålrot
1 st rotselleri
1 st gul lök
3 st potatis
Tärningar görs av skalade grönsaker; morötter, lök, kålrot och rotselleri samt potatis. Denna pytt steks på, till lätt färgad.

Kantarellsås
400 g kantareller
100 g smör
2 dl vatten
0.5 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
1 msk tryffelolja
Mjöl
Hundra gram smör läggs i kastrull till en kantarellsås. Cirka 400 gram kantareller blandas med en halv gul lök samt två deciliter vatten. Koka upp under omrörning.
En halv deciliter kalvfond och balsamvinäger kokas nu i med i såsen.
Tre deciliter grädde hälls i såsen, vi sänker graderna på såsens panna, grädde ska aldrig koka. Lite tryffelolja adderas till såsen.


Till dessert blev det en enkel pannacotta som jag gjorde av Dansukker Gelésocker Multi. Det blev två olika smaktillsatser (Fazer Marianne och Kick):


Pannacotta
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
4-5 dl grädde, valfri fetthalt
Blanda samman Gelésocker Multi, grädde och eventuellt smaksättning i en kastrull och koka i 1/2 minut. Häll upp i portionsglas.
Garnera gärna pannacottan med lite frukt, bär, choklad eller annan smaksättning.

Kommentarer

  1. Oj oj vad ni kalasar på helgerna, värsta maten alltså värsta ,då menar jag gott!Du kommer säkerligen hitta något snyggt vårmode i Stockholmo.Jag jobbar hela sportlovsveckan. Barnen har aktiviteter hela veckan förutom onsdag då det får bli fritids. Urb är hemma torsdag o fredag.Ha det fint!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg