Saffransbak!

Bakandet fortsätter här hemma inför barnens julmarknad på torsdag och i går var det min man som fick äran att baka lussekatter. Synd att de ska säljas, för de var riktigt goda!!Saffransdeg:
50 g, 1 pkt jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
1 st ägg
2 frp à 0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Pensling: 1 st ägg
Garnering: russinGör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt). Häll en del av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter. Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.) Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

Kommentarer

  1. Du får väl köpa tillbaks katterna till dig själv! ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja, jag får väl göra det, eller köpa något annat gott på marknaden...

    SvaraRadera
  3. Lussebullar slår verkligen högt hos mig. Har inte tagit mig tid till något lussebullsbak än, men visst är jag frestad.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg