Lax Walewska

Klassiska sjötunga Walewska med lax. Receptet hittade jag både hos Matplatsen och Gourmetmorsan, så var bara tvungen att testa denna rätt (ändrade lite i receptet). Alla i familjen tyckte det var riktigt gott och det är ett bra betyg eftersom lax inte är någon favoriträtt i vår familj.


Lax Walewska
4 portioner
ca 600 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1,5 dl torrt vitt vin
2 msk hummerfond
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
1 st äggula
2 msk smör
salt

Duchessepotatis:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
2 st äggulor
ca 1 tsk salt
en gnutta muskot

Gör så här: Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse och spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat eller form.

Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min.
Sätt ugnen på grill 275 grader. Förgratinera det spritsade potatismoset så det får lite färg, alltså inte helt färdigt.

Koka ihop vinet och hummerfond till hälften. Blanda under tiden 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden.
Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås. Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft.

Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och pommes duchessen får fin färg.

Dekorera med till exempel stekt sparris, stekta champinjoner, limeskivor, hackad dill eller skalade räkor.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg