Påsksallad på Rommetravet

Påsken är slut och i morgon är det vardag igen. Det har ju varit en helt fantastisk påsk med högsommarvärme i nästan hela landet.

På påskafton gjorde vi en utflykt till Rommetravet i Borlänge. Det blev en riktigt härlig dag med tillsammans med syster och hennes familj.Jag hade fixat en påsksallad (potatissallad) som var riktigt god. En tillbehörssallad som passar bra till fiskrätter, sill, kött och mycket annat. En bra buffésallad på fester. Vi åt rostbiff till salladen.
Receptet är på 3 liter, men det går givetvis att halvera recepter om man inte vill göra så mycket.


Påsksallad - högtidssallad
ca 3 liter
7 medelstora morötter
6 stora potatisar (fast sort)
12 ägg
3 riktigt stora äpplen
10 medelstora saltgurkor
1 liten purjolök
1 stor gul lök
3-4 msk äppelcidervinäger
1 burk majonnäs
Salt
Vitpeppar

Mängderna i receptet är en riktlinje och tycker man att det är för lite av något så justerar man vart efter med att tillsätta det som behövs för att balansera smaken.

Gör så här: Koka äggen hårdkokta, koka potatis och morötter tills de blir mjuka men fortfarande med lite tuggmotstånd. Låt svalna.

Under tiden de svalnar skalar man äpplen och saltgurkor och skär i mindre tärningar. Purjolöken skärs i mindre bitar och löken hackas.

När de kokta grönsakerna och äggen svalnat, skalas och skärs de i mindre tärningar liksom tidigare råvaror.
Blanda alla grönsakerna, äggen samt äpplena i en stor bunke och smaka av att det känns bra i fördelningen av råvarorna. Vill man ha mer av något eller något annat ytterligare i så kan man tillsätta det efter tycke och smak.

Tillsätt majonnäs, lite i taget och blanda om. Smaka av och ta så mycket till tills att konsistensen känns bra enligt tycke och att det är rätt balans mellan ingredienserna för just din smak. Smaka till slut av med vinäger, salt och peppar.

Bäst är salladen dagen efter och framåt. Känns det att något behöver justeras ytterligare så kan man göra det dagen efter.

Salladen håller sig bra i ca en vecka.

Kommentarer

Populära inlägg