Gösmiddag!

I går hade vi vår årliga Gösmiddag. Dagen började som vanligt i skogen där vi tog julgran och grillade korv. Det blev en riktigt fin gran i år.

I år var det systers tur att bjuda på gösen och vi fick en supergod fiskgryta från senaste buffétidningen.


Saffransdoftande fiskgryta
Portioner: 4
300 g skinn- och benfri laxfilé
300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, gös eller sej)
200 g skalade räkor
8 potatisar
2 morötter
1 fänkål
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 påse saffran (à 1/2 g)
2 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
3 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 msk konc kycklingfond
1 tsk torkad timjan
dillvippor till garnering
3 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här: Skala och skär potatis och morötter i cm-stora bitar. Ansa och skär fänkål och purjolök i strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlök och purjolök 2–3 minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut. Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka. Skär fisken i 2–3 cm stora bitar. Lägg i grytan och ta från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är klar. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera gärna tillsammans med Basilikacrème till klick och bröd.

I morgon kommer receptet på den goda desserten vi åt.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg