Saffransbröd med kesella

Nästa helg är det första advent och ute lyser snön med sin frånvaro och idag är det +4 grader och regn. För att komma i lite stämning inför julen så blev det saffransbak i dag - både lussekatter och bullar med mandelmassa i. Hade slut på bullformar så det fick bli silikonformar istället.Saffransbröd med kesella
30 bullar
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran
1 ägg
ev 1 1/2 dl russin
ca 16 dl vetemjöl
Till pensling
ägg
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, ca 37˚C. Blanda ner stött saffran i degspadet. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och kesella, salt, socker, och ägg. Rör tills det har löst upp sig. Blanda ev. i russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.
Pensla dem med ägg. Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. Frys de som inte går åt och ta fram vartefter de ska ätas.

Kommentarer

  1. Det är nästan så man känner doften av saffran ända hit! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg