Förslag till nyårsmeny!!!

Planerar ni nyårsmenyn för fullt eller vet ni kanske inte vad ni ska bjuda på? Så här två dagar innan årets sista dag bjuder jag på några förslag som jag har haft med här på bloggen tidigare och kanske kan passa på nyår. Själv har jag min meny klar, men den håller jag hemlig två dagar till...

FÖRRÄTTER

Honungsgratinerad och prosciuttolindad chèvreost
4 skivor chèvreost, centimetertjocka
4 skivor prosciutto
4 skivor formfranska
4 msk honung, flytande
blandad sallad, t.ex sparrissallad
1 näve blandade nötter

Gör så här: Sätt på ugnen på grill och 225 grader. Skär ut fyra rundlar ur formfranskan, lika stor diameter som på getosten.
Lägg getosten på brödskivan och vira runt prosciutton (som ett litet paket) och ringla över honungen.
Ta fram en torr stekpanna och sätt på medelvärme.
Lägg i nötterna och rosta tills de fått färg. Rör runt så att inte nötterna bränns vid. Ställ ”getostpaketet” i en ungsfast form och gratinera i 230 grader i ca 10-15 minuter.

Skölj salladen och lägg ungefär en näve sallad på varje tallrik. Ställ getosten ovanpå salladen


Sallad med pepparlax, citrondillmajonäs och krutonger
400 g öring eller laxfilé
Majonnäs
1 1 st äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
2 msk dill, finhackad
0.5 st citron, saften
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Krutonger
0.5 st surdegsbaugette
50g smör
2 msk olivolja
Några nypor havssalt, ca 1 krm

Till servering
2 st hjärtsalladshuvuden
100 g babyspenat
2 msk olivolja
0.25 st citron, saften
0.5 tsk havssalt
1 krm svartpeppar
50 g sikrom
4 kvistar dill

Gör så här: Majonnäs: För att undvika att majonnäsen skär sig underlättar det om samtliga ingredienser har samma temperatur. Blanda äggula, dijonsenap och vitvinsvinäger i en bunke.
Under konstant vispning tillsätt rapsoljan, droppvis från början sedan i en fin stråle. Blanda i dill, citron, salt och svartpeppar och smaka av.
Önskas en tunnare konsistens kan några teskedar vatten vispas ner.

Krutonger: Skär upp surdegsbaugetten i små lite oregelbundna tärningar.
Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Tillsätt tärningarna och saltet. Bryn tills krutongerna är gyllenbruna. Ta sedan upp dem ur pannan och låt dem rinna av på hushållspapper.

Vid servering: Skölj hjärtsalladen och babyspenaten och lägg i bunke.
Tillsätt olivolja, citronsaft, havssalt och svartpeppar. Blanda om salladen. Bryt isär den rökta fisken med fingrarna i små bitar. Lägg upp salladen på tallrikar och fördela ut fisken över salladen. Klicka ut majonnäsen och sikrommen, toppa med krutonger. Dela upp dillkvistarna i små vippor och garnera tallrikarna med dillvipporna.


Champinjonsoppa med gorgonzola
4 port
ca 400 g färska champinjoner, skär i kvartar
1 stor gul lök, hackad
smör att steka i
1 1/2 msk mjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 svampbuljongtärning
1/2-1 dl vitt vin
4 dl grädde
1 stor morot
100 g mild gorgonzola
salt
(ca 500 g räkor med skal) för garnering om man vill!!!

Gör så här: Fräs champinjoner och lök i smör tills all vätska kokat bort. Häll över i en kastrull. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt vatten, buljongtärningar och grädde. Skiva moroten och lägg i. Låt småkoka tills bitarna mjuknat. Ta kastrullen av plattan och mixa slät med mixerstav.

Skala räkorna. Ställ tillbaka soppan på plattan och lägg i osten. Låt soppan småputtra så osten smälter, men koka ej! Smaka av med salt. Häll upp soppan i skålar och lägg i en näve skalade räkor. Servera genast!

(Jag droppade även över lite örtolja, tycker det blir så snyggt Bara mixa lite örter - tex timjan & basilika - med olja och salt.)

VARMRÄTTER

Fiori di pasta gratinate – gratinerade pastablommor
Rullar
1 platta(or) gula lasagneplattor, färsk
100 gram ricottaost
50 gram spenat
1 vitlöksklyfta
5 skiva(or) fontinaost, kan ersättas med Taleggio
4 skiva(or) prosciuttoskinka
0,25 dl parmesanost
salt
Blanchera spenaten, spola den i kallt vatten och krama ur vattnet. Finhacka spenaten.
Blanda ner spenaten i ricottan tillsammans med vitlök, några nypor salt och lite grovmalen svartpeppar
Bred ut ricotta och spenatkrämen på lasagneplattan och därefter prosciutto och Fontinaost. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 5-6 cm breda "stubbar".

Béchamelsås
2 dl grädde
1 dl parmesanost
0,5 dl vitt vin
0,5 dl olivolja
2 msk mjöl, rågade
Gör en redning genom att vispa ihop oljan med mjölet tills det blir en tjock smet. Koka upp grädden. Red med olja/mjölblandning tills såsen tjocknar, det ska bli som en ganska tjock béchamel. Vispa ner vitt vin och sist riven ost.

Tomatsås
2 st Schalottenlök(ar)
15 gram basilika, stjälkar
200 gram tomat(er), hela, skalade
5 gram socker
1 dl vatten
1 msk smör
Fräs schalottenlöken tills den blir mjuk och glansig men inte får färg. Häll i alla ingredienser och smör och koka på svag värme i minst 30 minuter. Mixa till en slät sås.
Täck botten på en ugnsfast form med tomatsåsen och sätt dit lasagnestubbarna. Täck dem med béchamelsås och toppa med riven parmesan. Gratinera i 225 grader i 15-20 minuter.


Fyllda kycklingfiléer med risotto och örtolja
4 kycklingfiléer
1 msk olja
Fyllning:
4 skivor parmaskinka alt kallrökt skinka
4 soltorkade tomater
4 skivor camembertost
1 tsk salt
2 krm vitpeppar från kvarn

Gör så här: Pensla med olja och grilla ränder på kycklingfiléerna i en grillpanna. Gör en ficka, med ett snitt på längden, i filéerna och lägg i skinka, tomaterna och ost. Salta och peppar. Tryck i hop öppningen och fäst med tandpetare. Stek klart filéerna i en ugnsform 175 C, ca 20 min. Kontrollera att filéerna är klara (dvs köttsaften är ofärgad).

Risotto
1/2 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 fänkål, hackad
50 g shitakesvamp, kantareller eller champinjoner, skivade
3 msk olivolja
2 dl avorioris
1 tsk salt
1 krm svartpeppar från kvarn
3 dl vitt vin
2 dl vatten
3 msk kycklingfond på flaska
2 dl färskriven parmesanost

Gör så här: Fräs lök, vitlök, fänkål, svamp och ris i olivolja i en gryta. Salta och peppra. Tillsätt vin, vatten och kycklingfond. Låt koka upp och sjud på svag värme tills risotton är klar, ca 20 min. Blanda ner parmesanosten så att risotton blir krämig.

Örtolja
1 knippe färsk timjan
4 kvistar färsk basilika
1 vitlöksklyfta, hackad
3 msk olivolja
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar från kvarn

Mixa samman och ringla runt rätten.


Gratinerad gösfilé med lime och hummerfond
Smörj en ugnsfast form, häll på ströbröd och en smakrik ost. Lägga på fiskfiléerna och gör samma sak med smör, ströbröd och ost. Krydda med citronpeppar.

In i ugn ca 10 min. Koka under tiden grädde, hummerfond, rivet skal av lime och saft. Smaka av och häll på och in i ugn tills det börjar puttra. Ta ut och garnera med färsk dill och kräftstjärtar. Servera med pressad potatis till.

DESSERTER
Pannacotta med hallonsirap
4 portioner
5 dl grädde
1 vaniljstång
½ dl socker
2 gelatinblad

Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
1 hel stjärnanis

Gör så här: Blötlägg gelatinet i lite kallt vatten. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Hacka upp skalet och låt även det följa med i kastrullen. Slå i grädde och socker. Koka upp grädde, socker och vanilj.
Låt grädden sjuda i 15-20 minuter under lock. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Smält dem försiktigt under omrörning. Fördela krämen i portionsformar. Kyl pannacottan minst 3 timmar.
Gör sirapen så länge. Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen och stjärnanis. Nu är det dags att röra. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter igen. Låt sirapen koka 10-15 minuter. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Toppa pannacottan med ett tunt lager hallonsirap, några bär och ev lite citronmeliss.


After Eight-kladdkaka
100g smör
100g after eight, ca. 10-12st
2 ägg
2dl socker
2,5dl vetemjöl
2,5msk kakao
1,5tsk bakpulver
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt. Smällt margarinet med after eight. Blanda i torrvarorna med ägg/socker-smeten och häll i sist smör/chokladblandningen. Smörj och bröa en form med avtagbara kanter och häll i smeten. Grädda längst nere i ugnen i 175 grader ca. 18 minuter. Ta ut kakan och lägg på after eight-skivor och grädda ytterligare ca 5 minuter:-)


Nutella semifreddo
ca 10 port
2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Gör så här: Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.

Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra. Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, den krossade marängen. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten. Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.

Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten. Servera med färska jordgubbar tilll.

Kommentarer

  1. Tack Ingela för tipset på förrätt (Honungsgratinerad och prosciuttolindad chèvreost). Det blev jättegott! Jag tog och gjorde en tomatsallad på körsbärstomater, rödlök, olja, kryddor och balsamvinäger till för syrlighetens skull. Blev kanon! Kram och gott nytt år från Kattis D

    SvaraRadera
  2. Va kul att du gillade receptet! Det där brukar alltid gå hem, i alla fall om man gillar chevreost. Gott nytt år på dig med!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg