Födelsedagsmiddag!

I går, fredag, fyllde jag år! Inte för att det så mycket att fira nuförtiden, men alltid ett tillfälle att träffas, umgås med nära och kära och bjuda på god mat och dryck.

Istället för förrätt blev det lite snittar till den rosa champagne. Det blev tre olika snittar, bla Brushetta med ruccolakräm från Sommar med Ernst:
Brushetta med ruccolakräm
1 st baguette
150 g ruccolasallad
150 g västerbottenost
2 dl solrosfrön
2 st klyftor vitlök (efter tycke & smak)
1 knippe rädisor, för garnering
1 st citron
2 msk honung
1.5 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 dl riven starkost
Peppar från kvarn
Gör så här: Skär baguetten i skivor ca 3 cm tjocka. Grilla sedan brödskivorna på grillen tills de får en fin grillyta på varje sida. Lägg ruccolan i skål. Hacka vitlöken i bitar och tillsätt till ruccolan. Tillsätt olivoljan, solrosfrön, salt, vit balsamvinäger, honung och blanda. Tillsätt 150g riven västerbottenost och saften från en halv citron. Tillsätt även sesten (det yttersta skalet) från en halv citron. Blanda och smaksätt med peppar från kvarn. Mixa allt med en stavmixer till en kräm. Lägg en klick av krämen på brödet och garnera med skivade rädisor.

Snittar och champagne!


Till varmrätt bestämde mig för att göra Fläskfilé med italiensk täcke. Den här rätten har jag gjort tidigare och receptet hittar du här!
Fläskfile med italiensk täcke innan gratinering!

Istället för tårta blev det den här smarriga Chokladkolapajen som jag hittade på Hallon och Blåbär. Originalreceptet är visst med lingon, men jag tog hallon istället. Det är riktigt gott till choklad.

Chokladkolapaj!
Botten
100 g smör
½ dl strösocker
2 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl

Chokladkola

1 ½ dl vispgrädde
50 g smör
1 ½ dl sirap
200 g mörk choklad
1 ½ dl hallon

Tillbehör: grädde

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över hallonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

Kommentarer

  1. Grattis i efterskott...
    Det kalaset skulle man vart på dina gäster måste ha varit mätta och belåtna, skulle då jag ha varit..
    Nu måste jag ta mig i kragen och pröva filen..
    Ha en fortsatt trevlig helg..

    SvaraRadera
  2. Grattis i efterskott! Det ser ut som det bjöds på mycket gott!

    SvaraRadera
  3. Lyckliga jag fick komma till festen! Allt var sjukt gott som vanligt när man kommer hem till Pinglan.
    Grattis igen och tack för recepten här i bloggen!
    Ska försöka fixa chokladkolapajen till jag själv fyller år. Kanske kan bjuda mor och far på den.
    Från en belåten gäst.........

    SvaraRadera
  4. Grattis i efterskott!!! Det låter ju fantastiskt gott alltihop, o rosa champagne också, det gillas ;-) Hoppas du haft en fin helg! Kram Anna

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg